Wymagania stawiane klimatyzatorom komfortu (dla restauracji):
- cicha praca (poniżej 45 dB) z uwagi na komfort akustyczny,
- duża wydajność powietrza i podwyższony spręż z uwagi na zasięg strumienia powietrza,
- skuteczny filtr jonizujący i polifenolowy usuwający nieprzyjemne zapachy,
- sterownik naścienny,
- odpowiednia dystrybucja powietrza (kanałowa lub bezpośrednia).
Preferowane rozwiązania sklepów i salonów:
- klimatyzator typu Split wyposażony w inverterową jednostkę zewnętrzną współpracujący z jednostką wewnętrzną, w zależności od potrzeb, typu:
- posdtropowa,
- kasetonowa,
- kanałowa.
Moc chłodnicza (cieplna) dla jednego pomieszczenia sklepowego wynosi: od 5 kW do 20 kW.
Prace instalacyjne obejmują:
- wykonanie instalacji chłodniczej łączącej jednostkę zewnętrzną z jednostką wewnętrzną,
- wykonanie instalacji zasilającej (jedno- lub trójfazowej) do jednostki zewnętrznej,
- wykonanie instalacji sterowniczej pomiędzy jednostkami,
- wykonanie instalacji odprowadzenia skroplin do kanalizacji,
- wykonanie układu dystrybucji powietrza w przypadku jednostki kanałowej.
Możliwości techniczne
- wydajność energetyczna klasy A,
- energooszczędne sterowanie „ inteligentne oko”,
- komfort cichej pracy,
- usuwanie zapachów przy zastosowania filtrów jonizujących i polifenolowy,
- łatwy serwis,
- duży zakres mocy chłodniczej od 2,20 – 25,40 kW.
Rodzaje klimatyzatorów (klimatyzatory split, system multi):
- jednostka zewnętrzna : konwencjonalna lub inverterowa,
- jednostka wewnętrzna : naścienna, podstropowa, kasetonowa, kanałowa.